Nutriënten groeien niet in een fabriek

In het Financieel Dagblad van zaterdag 29 december schrijft Unilever CEO Paul Polman over het probleem van ondervoeding. Een nutriëntentekort, wat ondervoeding feitelijk is, is niet alleen een probleem in ontwikkelingslanden. Ook in de westerse wereld is slechte voeding een toenemend probleem. Je kunt dik zijn en toch ondervoedt. Een tekort aan nutriënten leidt wereldwijd tot tal van problemen, vooral bij zwangere vrouwen, en kinderen. Met deze analyse slaat Polman de spijker op z’n kop. Het is de gezamenlijke verantwoordelijkheid van overheden én het bedrijfsleven om dit probleem aan te pakken. “Gelukkig aanvaarden veel bedrijven hun verantwoording”. Hoe dan? Nou door voedzame producten te produceren. Als voorbeeld noemt hij onder andere PepsiCo, dat nu haar snacks verrijkt met ijzer, en DSM die de voedingswaarde van rijst helpt verhogen. Ook Kraft Foods draagt haar steentje bij, zij voegen extra vitaminen en mineralen toe aan hun energiebiscuit en natuurlijk niet te vergeten Unilever zelf. Iconisch noemt Polman hun margarines. Verrijkt met vitamines, en vol van essentiële vetten. En niet te vergeten de verrijkte hartige producten van Knorr, die over de hele wereld verkocht worden.

Wat zijn ze goed bezig hè, die Unilevers van deze wereld. Het klinkt schitterend, toch kan Polman niet verhullen een fabrikant te zijn. Een voedsel fabrikant. Niks mis mee hoor, maar is dat nou echt de beste weg tot het uitdrijven van honger in de wereld?

De aarde geeft ons alles wat de mens nodig heeft. Het groeit aan een boom, of een struik. Op de grond, of erin. We krijgen het van een dier, elke dag weer. Eindeloos veel producten zo rijk aan nutriënten, die door geen fabriek in de wereld gemaakt kunnen worden. Maar wel overal ter wereld geproduceerd kunnen worden. Laten we mensen helpen hun eigen waardevolle voedsel te verbouwen!